Sladké Vianoce, ktoré nepokazia zúbky

Blížia sa vianočné sviatky, ktoré znamenajú nielen nakupovanie darčekov vo veľkom, ale tiež príjemné chvíle strávené v kruhu rodiny. A tie si určite najlepšie vychutnávame pri domácom pečive a sladkostiach.

Hravé pečenie

V kuchyni sa nemusíte obracať sama. Piecť vám totiž môžu pomôcť aj vaše deti. Vyriešite tak hneď niekoľko vecí naraz – budete mať dieťatko stále na očiach, ak je váš drobček už trošku starší, vytváranie koláčikov mu pôjde od ruky a vám to urýchli čas prípravy, ale hlavne, budete tráviť so svojím dieťaťom viac času.

Ako na to?

V prvom rade by ste mali počítať s tým, že pri práci sa každý môže zašpiniť – takže vybavte svojho malého kuchára či kuchárku zásterkou, najlepšie s vrecúškom a viazaním okolo krku i pásu. Pripravte deťom formičky, malý drevený lopárik, malý váľok a oddeľte im trochu z vami vytvoreného cesta. Samozrejme, nezabudnite na bezpečný stolček, na ktorom môžu pri tvorbe vianočného pečiva pri vás stáť. A môžete začať.

Vianočnou klasikou v každej rodine sú určite medvedie labky. Ak vám chýbajú formičky, na tieto koláčiky ich ľahko zoženiete. Je to proste obľúbené vianočné pečivo. Recepty na medvedie labky sú rôzne. Všetci z nás ich však po upečení vyklopíme z formičiek, posypeme práškovým cukrom a niektorí z nás ich nakoniec namáčame v čokoládovej poleve. Tú si jednoducho pripravíte aj bez dlhého roztápania čokolády a jej miešania.

Tip: Pečenie vám urýchli napr. tmavá poleva od Dr.Oetkera na namáčanie. Stačí ju vybrať zo sáčku a roztopiť vo vodnom kúpeli. A môžete dokončovať vianočnú mňamku.

Zdravo, ale sladko

Ak by ste chceli pre svoju rodinu napiecť veľa pečiva, ktoré všetci tak zbožňujeme, no máte obavu z veľkého množstva cukrov, ktoré koláčiky obsahujú, máme pre vás niekoľko tipov, ako piecť zdravo a chutne.

Na dosladenie sa prirodzene používa obilný slad. Aj naši predkovia v minulosti sladili najčastejšie jačmenným sladom. Predajne zdravej výživy dnes ponúkajú aj jemnejšie a pre maškrtné jazýčky vhodnejšie slady, napr. ryžový sirup, ryžový slad, pšeničný sirup, javorový sirup a kukuričný sirup, ktorý je zvlášť vhodný na pečenie.

Ak už máte nakúpené všetky potrebné ingrediencie a potreby na pečenie pre vás i vášho pomocníka, môžete sa pustiť do tvorby. Uvidíte, že doma upečené pečivo vám bude chutiť omnoho viac, než to kúpené.

Komentáre k článku: Sladké Vianoce, ktoré nepokazia zúbky

  1. jantar2016 10. júla 2017

    K vianociam podľa mňa patrí aj to sladké. U nás sa ale celkom teší obľube špaldový koláč s ovocím a namiesto cukru sladím medom. Je to taká zdravšia varianta a chutí aj mužovi aj synovi.Okrem toho robím ale aj klasické vianočné pečivo, ktoré možno nie je najzdravšie, ale isto chutné.

Pridajte komentár:

Napíšte váš komentár k článku...

Vyplňte ešte: