Ako sa probiotiká dostanú do čreva

Aby sa priaznivý efekt probiotík dostavil, je potrebné aby sa dostali do čreva dieťaťa neporušené. Tu je najvážnejší problém pri podávaní probiotík vo forme jogurtov a iných kyslomliečnych prípravkov.

Dnes sa totiž vyrábajú mliečne produkty z mlieka ktoré je sterilizované, pasterizované. Inými slovami to znamená, že mlieko je celkom zbavené mikroorganizmov – tých zlých, ale aj tých dobrých. Aby obsahovalo probiotiká (ako to sľubuje obal) výrobca do kyslomliečnych výrobkov pridáva probiotiká umelo. Žiaľ, probiotiká sú živé mikroorganizmy a napríklad v jogurte, alebo v kyslom mlieku počas skladovania postupne klesá obsah prežívajúcich probiotických kmeňov. Po zjedení je na jogurt ďalej vykonaný útok kyselinami hneď v žalúdku. Mnoho jogurtov – hlavne lacnejších, alebo tých skôr vyrobených môže v tejto fáze celkom stratiť probiotickú účinnosť. Do čreva sa nakoniec nedostane dostatočné množstvo životaschopných probiotík.

Preto je výhodnejšie, ak probiotiká budete užívať v niektorej forme dodávanej niektorým renomovaným výrobcom. (Väčšinou sú to rovnaké probiotické preparáty, aké kupujú vo veľkom aj mlikárenské firmy. . . ) Na rozdiel od jogurtov sú však probiotiká, ktoré kúpite v lekárni, presne dávkované a vo forme, ktorá funguje. Inými slovami. V lekárni sa predávajú probiotiká, ktorých množstvo je garantované. Ak, napríklad, užijete tobolku s probiotikami, táto je špeciálne uspôsobená na to, aby prepravila probiotiká cez nepriateľské kyslé prostredie v žalúdku. Napríklad tobolka je vyrobená tak, že sa v žalúdku vôbec nerozpustí. Otvorí sa až v zásaditejšom prostredí čreva, kde sa probiotiká môžu hneď začať množiť a prizanivo ovplyvňovať zdravie dieťaťa či dospelého.

Toľko k technológii, ako dostať probiotiká do čreva bezpečne.

V prirodzenej potrave (materské mlieko, nepasterizované mliečne výrobky, nepasterizovaná bryndza, kýška) sa pri pravidelnom príjme týchto potravín do čreva dostáva primerané množstvo probiotík. Sú známe oblasti, kde sa užíval napríklad kefír a zároveň sa títo ľudia dožívali vyššieho veku a v zdraví. V dnešnej dobe však mliečne výrobky nemajú tieto vlastnosti a tak nie je dobré spoliehať sa na "prirodzený" obsah probiotík v mliečnych produktoch. Tie sú totiž zbavené všetkého živého.

Komentáre k článku: Ako sa probiotiká dostanú do čreva

  1. Betka 27. augusta 2014

    To je fakt sila s tými preparátmi.Nikdy som si veľmi neuvedomila ako to funguje, keď jem probiotiká v podobe toboliek. Nedávno som si kúpila probiotiká kvôli žalúdočným problémom. Samozrejme to nebolo nič akútne, takže som si povedala, že ako prevencia by to mohlo byť dobré, zvlášť keď moja strava nie je príliš obohatená o probiotiká a už som počula, že mnohí mali skrz zlé stravovacie návyky potom problémy s nafukovaním a pod.

Pridajte komentár:

Napíšte váš komentár k článku...

Vyplňte ešte: