Ja si myslim, ze tu posobi viac faktorov ako len dobry priklad. Tini, to si ich mohol/la rovno obvinit, ze si neumyvaju zuby. Ale ja o tom dost pochybujem. Keby umyvanie zubov brali na lahku vahu, tak by sa asi netrapili tym, ze im dieta nedovoli, aby mu umyli zuby a nevypisovali by to po diskusnych forach. Problem je asi skor v tom, ze dieta vidi, ze si v rodine kazdy umyva zuby sam, tak preco by ono nemohlo. V suvislosti s tym ma napada: skuste mu predviest ako mamicky umyva zuby ockovi a naopak

))) ... no a? mozno zaberie. ... Tini, to, ze vase dieta s tym nema problem nemusi byt len vasa zasluha a naopak, to ze dieta chilli s tym ma problem zase nemusi byt len ich chyba. Aj deti maju roznu povahu a ja si myslim, ze je to len otazka casu. Niektore deti umyvanie zubov proste bavi, ine nie, dalsie chcu vsetko robit same a po svojom, takze pomoc rodicov odmietaju, atd. My si s manzelom obaja dost dokladne umyvame zuby, napriek tomu, mladsia dcera, ktora ma 2,5 roka obcas streckuje a nedovoli mi, aby som jej aj ja umyla zuby, aj ked sama si zuby umyva rada. A starsia v jej veku tiez mala obcas take chvilky. Samozrejme, nemozeme riskvat, sa dietatu pokazia zuby, kym pochopi, ze je nutne, aby mu aj rodic s mumyvanim zubov trochu pomohol... Takze: na kazde dieta treba ist inak. Samotny dobry priklad rodicov k tomu urcite patri, ale to je len cast. U niektoreho dietata vysvetlovanie, u ineho zaberie trocha srandy, u dalsieho to, ze aj bratrancom a sesternicam rodica umyju zuby ... atd. Uz je to asi tak, ze kazdy rodic si musi najst svoj sposob. U nas trochu pomohlo aj to, ze nas zubar pred dietatom pochvalil, ze si neumyva zuby len same, ale, ze mu ich aj my umyjeme. Tretia osoba tiez zabera.