Deti-ako.skDeti-ako.sk

Fórum o deťochTehotenstvoBábätkoŠkôlkaŠkola

umyvanie zubov malym detom

Diskusia na tému detských chorôb, ťažkostí...

umyvanie zubov malym detom

Odoslaťod chilli » Ut Nov 03, 2009 5:08 pm

Mate nejake tipy ako umyt zuby batolatu (18mes.)? Stale mi zdrha, nenecha si to poriadne vycistit. Ja mu davam kefku aj s trosickou pasty na hranie, ale to len tak zuzle, a potom ked mu chcem zuby docistit ja, tak je krik. Ako casto treba umyvat zuby? A aka je spravna technika?
chilli

Založený: Št Sep 24, 2009 3:06 pm

Re: umyvanie zubov malym detom

Odoslaťod tini » Ut Nov 24, 2009 11:54 pm

My sme nášmu synovi dali zubnú kefku na oboznamovanie sa s ňou okolo 9 mesiaca, už mal tri zúbky. Najskôr sa s ňou len tak pohrával, ale potom postupne sme začali skúšať umývanie. Hlavne asi zabralo to, že videl umývať zuby nás dospelých a páčilo sa mu to. Tak si ich začal umývať aj on. Teraz s tým nemáme žiadny problém (má 18 m.) Tak skúste ísť príkladom, určite to zaberie!
tini

Odoslaťod eska » Po Dec 14, 2009 2:37 pm

Ja si myslim, ze tu posobi viac faktorov ako len dobry priklad. Tini, to si ich mohol/la rovno obvinit, ze si neumyvaju zuby. Ale ja o tom dost pochybujem. Keby umyvanie zubov brali na lahku vahu, tak by sa asi netrapili tym, ze im dieta nedovoli, aby mu umyli zuby a nevypisovali by to po diskusnych forach. Problem je asi skor v tom, ze dieta vidi, ze si v rodine kazdy umyva zuby sam, tak preco by ono nemohlo. V suvislosti s tym ma napada: skuste mu predviest ako mamicky umyva zuby ockovi a naopak :)))) ... no a? mozno zaberie. ... Tini, to, ze vase dieta s tym nema problem nemusi byt len vasa zasluha a naopak, to ze dieta chilli s tym ma problem zase nemusi byt len ich chyba. Aj deti maju roznu povahu a ja si myslim, ze je to len otazka casu. Niektore deti umyvanie zubov proste bavi, ine nie, dalsie chcu vsetko robit same a po svojom, takze pomoc rodicov odmietaju, atd. My si s manzelom obaja dost dokladne umyvame zuby, napriek tomu, mladsia dcera, ktora ma 2,5 roka obcas streckuje a nedovoli mi, aby som jej aj ja umyla zuby, aj ked sama si zuby umyva rada. A starsia v jej veku tiez mala obcas take chvilky. Samozrejme, nemozeme riskvat, sa dietatu pokazia zuby, kym pochopi, ze je nutne, aby mu aj rodic s mumyvanim zubov trochu pomohol... Takze: na kazde dieta treba ist inak. Samotny dobry priklad rodicov k tomu urcite patri, ale to je len cast. U niektoreho dietata vysvetlovanie, u ineho zaberie trocha srandy, u dalsieho to, ze aj bratrancom a sesternicam rodica umyju zuby ... atd. Uz je to asi tak, ze kazdy rodic si musi najst svoj sposob. U nas trochu pomohlo aj to, ze nas zubar pred dietatom pochvalil, ze si neumyva zuby len same, ale, ze mu ich aj my umyjeme. Tretia osoba tiez zabera.
eska

Odoslaťod majama » St Jan 27, 2010 11:13 pm

ahojte, tak toto sme riesili uz dokonca dvojnasobne, kedze mame dve deti...
u syna dlho bolo umyvanie zubov horor, ale jednoducho som mu ich proste umyla, ak to inak neslo aj nasilu (priznavam, nie je to najlepsie, ale nechcela som riskovat pokazene zubky) a ked troska podrastol, vymysleli sme si taku "rozpravku" o cervikoch, ktore mu chcu spapat zubky. No a to zacalo by hned o inom - odvtedy ma doslova prosi, aby som mu zubky umyla, pretoze on nechce mat v nich cervikov :-)

S dcerkou je to horsie, ma 20 mesiacov a zuby si umyvat chce, ale iba sama, co je samozrejme, o nicom. TAkze je to opät casto s krikom, snazim sa ju vselijako zabavit alebo sa hrame, ze aj babike poumyvame zubky a tak, ale moc to teda nezabera a väcsinou sa brani zubami nechtami. Ale hlavne, ze mame zubky umyte... zas aby ste si nemysleli, ze ju nejako "tyram" pri tom umyvani, to nie, ale väcsinou to fakt musim tak nejako nasilu.
majama

Založený: Št Aug 27, 2009 8:07 pm

Odoslaťod chilli » Po Feb 15, 2010 5:11 pm

dakujem vam za rady, on velmi rad robi veci sam, takze asi hlavny problem je to ze mu ich chceme docistit my. skusali sme to, ze ja som umyvala muzovi, potom nam vsetkym chcel cistit zuby on :-))) neviem ci to pomohlo, ale uz sa to trochu lepsi, aj ked obcas je to riadny boj a tiez umyvam nasilu :-( inac zuby si umyva on sam rano, pred obednajsim spankom a vecer, a vecer mu ich aj my potom este docistime - inokedy nie. myslite ze to staci? manzel ma strasneeeee zuby, tak nechcem aby maly dopadol rovnako.
chilli

Založený: Št Sep 24, 2009 3:06 pm

Naspäť na Zdravie detí

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.

hore na stránku

Chudnutie, obezita, diéta
Zamestnanie, práca, peniaze
Ako dosiahnuť úspech?
Svadobné tipy, svadba
Reality, pozemky, byty
Digitálne fotoaparáty, fotografia
Alkohol, výpočet alkoholu v krvi, protialkoholické liečenie
Probiotiká a chudnutie
Svetelná reklama, nápisy na budovách

hore na stránku

tento web prevádzkuje © miro veselý