od eska » Po Dec 14, 2009 2:36 pm
Ach jo, kiahne! Mam husiu kozu, ked si spomeniem. Ja som dostala ovcie kiahne ako dospela, ked som mala 30 rokov, ale o to nejde. Mne to prepuklo v porodnici, cize kratko po tom ako sa mi narodila druha dcera. Zacalo to nevnne, len "nejake" 2 vyrazky na brade. Tak som si len ponadavala, co sa mi to vyhodilo, ale kedze som nikdy v zivote nevidela ako take kiahne vyzeraju, nemala som podozrenie. Horucky prepukli az v ten den, ked som prisla s malou domov a na dalsi den som uz bola taka vyhadzana, ze vyrazka na vyrazke po celom tele. Manzel sa mi smial, ze to moze rovno zobrat maliarsky stetec a ponatierat ma tym tekutym pudrom od hlavy po paty.
Samozrejme, ze som hned volala doktorke, ze co ak to dostane babatko. Povedala, ze uz tomu nezabranim, takze mam pokojne dojcit dalej a cakat, kedy to prepukne aj u dcer. Dojcenie bolo utrpenie, ake si tazko predstavit, kedze aj na bradavkach boli vyrazky. U deti to prepuklo, ked uz ja som bola z najhorsieho von. Mladsia mala akurat 3 tyzdne, pobodkovana bola asi ako ja, ak nie chuda viac. To som sa este tak velmi neznepokojovala, pretoze som brala kiahne akoze, sice bude teraz trpiet, ale aspon si to odkruti hned. Ale figu borovu. Doktorka mi zrazu hovori, ze zavisi od toho, kedy som kiahne dostala ja od porodu. Uz si nepamatam ako to presne je, ale skratka je to otazka par dni. Keby u mna prepukli asi o 3 dni neskor, tak je to ok, ale v mojom pripade, je viac nez pravdepodobne, ze dietatko tu chorobu same nezvladne. A ta nas museli hospitalizovat a malej podavat lieky. Tie ju uspavali, takze malo pila mliecka a museli jej infuziou davat vitaminy a mineraly. Teraz uz len dakujem vsetkym svatym, ze to dobre dopadlo a ze jej tie kiahne nestihli zasiahnut vnutorne organy, co by malo trvale nasledky. Alebo ze som tie kiahne nedostala este pocas tehotenstva, co by mohlo poskodit plod.
Takze ak toto cita nejaka zena, ktora kiahne este nemala a planuje mat niekedy dieta, rozhodne sa informujte o moznostiach ockovania. Mna ani nenapadlo, ze by sa mi nieco take mohlo stat, ale nastastie som mala viac stastia ako rozumu.