Deti-ako.skDeti-ako.sk

Fórum o deťochTehotenstvoBábätkoŠkôlkaŠkola

Ovčie kiahne

Diskusia na tému detských chorôb, ťažkostí...

Ovčie kiahne

Odoslaťod fajnorka » Pi Okt 30, 2009 8:03 pm

syn má už takmer šesť rokov a kiahne sme ešte nemali a to už počas toho času čo chodí do škôlky boli kiahne v škôlke niekoľkokrát a on ich nedostal, chcela by som to s ním apsolvovať kým chodí do škôlky - lebo potom zo školy byť mesiac doma asi nie je moc dobré xudivx
fajnorka

Založený: So Okt 10, 2009 7:22 pm

Re: Ovčie kiahne

Odoslaťod chilli » Pi Okt 30, 2009 10:29 pm

je mozne ze ich mal, ale s takym lahkym priebehom ze ste si to nevsimli, alebo ze ma na ne vrodenu imunitu. zistis to lahko, pediatricka mu vezme krv a posle na rozbor, ak sa najdu protilatky tak kiahne uz ani nedostane. ked nie, tak mozes uvazovat o ockovani, ale bola by som dost opatrna - treba to kazdych cca 10r preockovat, a neviem ci na to dospely chlap bude mysliet. ak by na to zabudol, moze to chytit, pritom v dospelosti je tato choroba o dost vaznejsia, tazsi priebeh, castejsie komplikacie a pod. podla mna ockovanie ma najvacsi vyznam pre zeny ktore to neprekonali a su v reprodukcnom veku, lebo v tehotku to moze vazne ohrozit plod.
a neboj sa, mozno ani nezostanete doma 3 tyzdne, casto to prehrmi o dost rychlejsie a ku koncu choroby uz dieta nie je infekcne.
alebo zozen dieta ktore ich prave ma a chodte na navstevu - ale musi sa tam zdrzat dost dlho, poriadne sa pohrat, pochytat veci ktore chyta chory.
chilli

Založený: Št Sep 24, 2009 3:06 pm

Odoslaťod fajnorka » So Okt 31, 2009 9:12 am

ďakujem, za tú radu o obere - aj som rozmýšľala či také niečo existuje, že sa dá zistiť z krvi či to mal alebo nie

očkovať ho proti kiahňam nechcem dať, už som o tom počula - že je to dobré urobiť iba v krajných prípadoch - kamoška čaká tretie dieťa a má doma dvoch synčekov jeden bude mať 4 a druhý 2 - tak ich dala zaočkovať, aby to nedoniesli domov, keď bude mať doma novorodenca

a tiež som už počula aj o tom, že dieťa malo začínajúce kiahne a pritom dostalo na nejaký zápal ATB, a tie kiahne sa potlačili tými ATB a skoro vôbec nebol ten chlapček vyhádzaný
fajnorka

Založený: So Okt 10, 2009 7:22 pm

Odoslaťod tini » Po Nov 23, 2009 5:24 pm

ahojte, neviem, preco by sa ockovat kiahne mali iba v specialnych pripadoch, to mi pripada taky daky slovensky recept;)) my sme zili v nemecku, obe deti som dala zaockovat, ani kiahne zatial teda nemali, ani ked boli v skolke. Po ockovani je teda ovela mensia pravdepodobnost, ze ich vobec dostanu a ak, mali by mat lahsi priebeh. Konzultovala som to tam so skusenou deckou lekarkou, vyjadrila sa v tom zmysle, ze v dnesnej dobe su niektore kmene kiahni dost nebezpecne, a ze je lepsie ockovat. Ona sama ako dieta vraj bola v kome tyzden z komplikacii kiahni. Je to mozno ojedinele, ale na strane druhej je to ockovanie ako kazde ine. Asi su na to dost rozne nazory, ako na vsetko;) Tu na slovensku sa mi zda, ze tie vakciny ani nie su bezne pripustne a ani to nie je preplacane poistovnou, mozno aj to je dovod, preco sa to nejak nevyuziva.

Okrem toho, neplati ani to, ze kto uz raz kiahne mal, tak ich mat nebude - lebo tych kmenov je vela. Dva priklady z rodiny - ja som ich mala napr. 2x (v detstve a v 18tich) a moj svagor az 3x. Takze ono to nie je take jednoduche asi, ako by si clovek myslel;)
tini

Odoslaťod mima1311 » St Nov 25, 2009 8:30 pm

Veru ,kiahne sa da dostat aj viac krat ...sama som toho prikladom ,mala som ich v detstve a potom v 33 rokoch ....musim vam povedat ,ze som myslela ,ze udrela moja posledna hodina ...Cim v neskorsom veku to dostanete ,tym je to horsie xudivx
Obrázok
Obrázok
mima1311

Založený: St Aug 26, 2009 6:26 am

Odoslaťod Hosť » Pi Nov 27, 2009 3:17 pm

chcem sa vyjadrit k ovcim kiahnam.Najprv ich dostal syn mal 2,5 roka nebol to taky hrozny priebeh.A tak som si povedala bolo by dobre keby ich dostala aj mala .mala asi 8 mesiacov.No a dostala ale ake!to bolo nieco strasne.Take mnozstvo kiahni ktore malo toto male telicko som nevidela VSADE,doslovne vsade .Vysoke horucky,plakala asi ju aj bolelo.Lekarka ju chcela zobrat na infekcne ale akosi sme to zvladli.Ale poviem bolo to HROZNE.V noci sme sa striedali pri nej s manzelom aj mojou mamou.Chvalabohu je to za ami ale....
Hosť

Odoslaťod eska » Po Dec 14, 2009 2:36 pm

Ach jo, kiahne! Mam husiu kozu, ked si spomeniem. Ja som dostala ovcie kiahne ako dospela, ked som mala 30 rokov, ale o to nejde. Mne to prepuklo v porodnici, cize kratko po tom ako sa mi narodila druha dcera. Zacalo to nevnne, len "nejake" 2 vyrazky na brade. Tak som si len ponadavala, co sa mi to vyhodilo, ale kedze som nikdy v zivote nevidela ako take kiahne vyzeraju, nemala som podozrenie. Horucky prepukli az v ten den, ked som prisla s malou domov a na dalsi den som uz bola taka vyhadzana, ze vyrazka na vyrazke po celom tele. Manzel sa mi smial, ze to moze rovno zobrat maliarsky stetec a ponatierat ma tym tekutym pudrom od hlavy po paty.
Samozrejme, ze som hned volala doktorke, ze co ak to dostane babatko. Povedala, ze uz tomu nezabranim, takze mam pokojne dojcit dalej a cakat, kedy to prepukne aj u dcer. Dojcenie bolo utrpenie, ake si tazko predstavit, kedze aj na bradavkach boli vyrazky. U deti to prepuklo, ked uz ja som bola z najhorsieho von. Mladsia mala akurat 3 tyzdne, pobodkovana bola asi ako ja, ak nie chuda viac. To som sa este tak velmi neznepokojovala, pretoze som brala kiahne akoze, sice bude teraz trpiet, ale aspon si to odkruti hned. Ale figu borovu. Doktorka mi zrazu hovori, ze zavisi od toho, kedy som kiahne dostala ja od porodu. Uz si nepamatam ako to presne je, ale skratka je to otazka par dni. Keby u mna prepukli asi o 3 dni neskor, tak je to ok, ale v mojom pripade, je viac nez pravdepodobne, ze dietatko tu chorobu same nezvladne. A ta nas museli hospitalizovat a malej podavat lieky. Tie ju uspavali, takze malo pila mliecka a museli jej infuziou davat vitaminy a mineraly. Teraz uz len dakujem vsetkym svatym, ze to dobre dopadlo a ze jej tie kiahne nestihli zasiahnut vnutorne organy, co by malo trvale nasledky. Alebo ze som tie kiahne nedostala este pocas tehotenstva, co by mohlo poskodit plod.
Takze ak toto cita nejaka zena, ktora kiahne este nemala a planuje mat niekedy dieta, rozhodne sa informujte o moznostiach ockovania. Mna ani nenapadlo, ze by sa mi nieco take mohlo stat, ale nastastie som mala viac stastia ako rozumu.
eska

Odoslaťod radsej ockovanie ako potom trpnut » So Mar 27, 2010 5:51 am

Tiez som za ockovanie, na prasaciu chripku ockovat nikoho z rodiny nedam, ale ovcie kiahne ano. Maly ma 2,5 roka, ked bude mat 3, chcem ho dat na par hodin do skolky a cakame druhe babo, nechcem aby mi kiahne dovliekol domov. Radsej ockovat ako potom trpnut, co a ako.
radsej ockovanie ako potom trpnut

Odoslaťod monika » Po Júl 05, 2010 9:36 pm

Pred dvoma dnami sa dcere objavila prva vyrazka-kiahne.Syn má 15 rokov a este kiahne nemal .O tri tyzdne ideme k moru.Som v casovej tiesni potrebujem zlikvidovat kiahne u dcery a ochranit syna aby ich nedostal.Čo mam robit???poradi mi niekto???
monika

Založený: Po Júl 05, 2010 9:23 pm

Odoslaťod Miro » Ut Júl 06, 2010 10:14 am

Ja by som sa asi radšej o takejto veci poradil s lekárom ako na diskusnom fóre.
Miro Veselý www.miro-vesely.sk
Obrázok používateľa
Miro
Site Admin

Založený: Po Aug 24, 2009 2:36 pm

Ďalšia

Naspäť na Zdravie detí

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.

hore na stránku

Chudnutie, obezita, diéta
Zamestnanie, práca, peniaze
Ako dosiahnuť úspech?
Svadobné tipy, svadba
Reality, pozemky, byty
Digitálne fotoaparáty, fotografia
Alkohol, výpočet alkoholu v krvi, protialkoholické liečenie
Probiotiká a chudnutie
Svetelná reklama, nápisy na budovách

hore na stránku

tento web prevádzkuje © miro veselý