V roku 2008 vyberali nosné mandle môjmu synovi. Zákrok bol vykonaný v celkovej anestézii v nemocnici v Považskej Bystrici.
Tesne pred operáciou absolvoval syn predoperačné vyšetrenia a v nemocnici anestéziologické vyšetrenie. Keďže mal v tej dobe len tri roky, pobytom v nemocnici som ho sprevádzala.
Do nemocnice sme nastúpili v pondelok. Izba bola trojlôžková, pričom vedľa každej veľkej postele pre dospelého bola malá posteľ pre dieťa.
V utorok ráno syna operovali. Najmladšie deti šli na operáciu ako prvé, takže sme nemuseli dlho čakať. Syn nesmel jesť ani piť, musel byť nalačno.
Pred operáciou, ešte na izbe, mu podali „náladovku“. Onedlho nato bol usmievavý ako slniečko a akoby opitý. Potom prišla sestrička z operačnej sály, vzala ho na ruky a odniesla na operáciu.
Asi po trištvrte hodine ho priniesli na izbu a uložili do postele. Infúzia a lieky od bolesti mu tiekli priamo do žily. Prihovárali sa mu, dokým sa dostatočne neprebral, načo však začal veľmi kričať a opakovať, že ho to bolí. Nemohla som ho utíšiť, nech som skúšala čokoľvek možné. Neskôr som však zistila, že ten krik bol viac reakciou jeho psychiky na stres než na veľkosť bolesti. Snáď až po hodine neustávajúceho kriku, kedy sa u nás vystriedali všetky slúžiace sestričky a lekárka, konečne zaspal.
Napriek kriku nemal problémy s krvácaním a ani žiadne iné komplikácie. Na druhý deň ráno nás z nemocnice prepustili, takže sme v nemocnici strávili prakticky len dve noci a niečo viac než dva dni.
Pred operáciou syn dýchal ústami, hovoril nosom, v noci chrápal a zistili sme, že zle počuje.
Po operácii na kontrole u ORL lekára mu skontrolovali sluch, ktorý bol už v poriadku. Chvíľu trvalo, kým sa znovu „naučil“ dýchať nosom. V noci prestal chrápať.
Po preliečení antibiotikami, vzhľadom na to, že dýchacie cesty neprestal mať zahlienené, bol asi 5 mesiacov úplne zdravý, čo bol pre neho, ako škôlkara, naozaj úspech. Potom dostal kiahne, čo mu oslabilo organizmus a tak opäť dostal nádchu a následne kašeľ. Rozhodne však sa mu po vybratí mandlí zlepšil jeho zdravotný stav.