Toto je ťažká oblasť, v ktorej sa marketing snúbi s neznalosťou. Ja by som takto:
Imunita je neoddeliteľná súčať systému fungovania tela. Je tvorená a zároveň sama tvorí prostredie, metabolické procesy, stav tela a aj ducha. Ktorýkoľvek z procesov, ktoré do toho zasahujú má schoplnosť ovplyvňovať, aj byť ovplyvnený, teda všetko v tele je prepojené obojsmerne. To znamená, že zlá psychika zhorší imunitu aj metabolické procesy. Ak sa polepší psychika, priaznivo to ovplyvní imunitu. A naopak. Ak "prdne" niečo na metabolickej úrovni, môže to "zraziť" psychiku aj imunitu. Jednoducho je to celé prepojené a vyregulované.
Prvé čo pri zlej imunite treba sledovať je začať psychikou. Je to zvyčajne najlacnejšie a pritom paraxoxne - najúčinnejšie. Preč stres. Preč nervozitu, negativizmus, zdroje nervozity, hluku, nudu, pasivitu. Dieťa potrebuje záujmy, hrať sa, potrebuje pozornosť, kvalitne strávený čas, lásku, uznanie. Dajte mu to a rastie mu imunita aj sebahodnotenie.
POTOM sa môžete pýtať, či môžeme imunitu nakopnúť inak. Áno. Systematickým športom, nie sedením pri televízore. Áno. Dobre riadeným pravidelným otužovaním. Áno. Častým smiechom. Áno, pestrou stravou s veľkým obsahom zeleniny, ovocia, bobúľ, lesných plodov a iných tmavých a pestrofarebných výrastkov ktoré obsahujú veľa rôznych prospešných látok.
POTOM ak to všetko splníte môžete skúmať, či je strava stále natoľko zlá, že v nej chýba nejaká konkrétna živina. Napríklad ak nejedávate ryby, treba podávať kvalitný produkt s omega 3 mastnými kyselinami. V našich končinách sa zvykne suplementovať aj zinok, selén, jód. A pekne by sa to začalo rozrastať, takže na suplementoch môžete hravo nechať aj 100€ mesačne akože na úvod. Ak sú dobre zvolené a DOPĹŇAJÚ zdravý životný štýl, môžu viditeľne zlepšiť vitalitu, možno o chĺpok spomaliť starnutie a tak. Viem to, papám všeličo. Mám 45 rokov a nepáči sa mi predstava cítiť sa a vyzerať na svoj vek. U detí, samozrejme, nepôjde o rovnaké problémy ako u dospelých. Tam by som povedal, že stačí vyriešiť psychiku a tlačiť zaleninu a ovocie denne asi kilo. Rýchly tip: bobule majú rôzne farby. Červené paradajky, žlté banány, modré čučoriedky, zelené papriky a tak ďalej. Snažte sa, aby vaše deti jedli čo najpestrejšie farby ovocia a zeleniny.
Lebo mizernú stravu, málo odpočinku a stres nevyriešite drahou bobuľou. Venujem sa týmto veciam už nejaký čas, takže nejaké skúsenosti tu sú. Niekedy síce aj bobuľa pomôže odstrániť prejavy niečoho veľmi zle fungujúceho, ale vždy treba začať komplexnou analýzou. Aj poreto sa nedajú dávať rady takto od boku vo fóre. To chce stretnúť sa, sadnúť si a hodinku prebrať aká je situácia, čo sa deje v rodine. Potom sa dá spraviť kvalifikovanejší záver. majama, ak si z bratislavy, môžeme si sadnúť a prejsť konkrétnu situáciu a nájdeme riešenia. ak chceš, napíš mi na
mv@mix.sk a dohodneme sa.