Deti-ako.skDeti-ako.sk

Fórum o deťochTehotenstvoBábätkoŠkôlkaŠkola

Nízka hladina železa

Chcú vaše deti jesť málo? Veľa? Len hranolky a kolu? Čo s tým?

Nízka hladina železa

Odoslaťod majama » Ne Aug 30, 2009 9:21 pm

Ahojte maminky, mám 16-mesačnú dcérku a už dlho sa trápime so zníženou hladinou železa v krvi. Užívali sme Maltofer, potom sa to upravilo a pri posledných odberoch mala dcérka zasa trochu nižšie hodnoty, tak nám dr. opäť predpísala Maltofer. Ja už som ho ale dcérke nedala, nakoľko ho užíval aj náš starší syn a má, chúďatko, z toho čierny zubný kameň na zúbkoch (potvrdila nám to aj zubárka, že to deti mávajú z Maltoferu). Tak sa snažím nejako do dcérky aspoň dostať potraviny bohaté na železo - problém je, že mi príliš nechce jesť mäso.
Niekde som počula, že z rastlinných zdrojov sa železo len ťažko vstrebáva a tak je treba jesť mäso. Neviem, či je to fakt pravda, ale aj tak sa snažím dávať jej ovocie a zeleninu bohaté na železo, strukoviny a tak.
Nemáte nejaké tipy, prípadne sú nejaké prírodné sirupy alebo niečo také na úpravu krvného obrazu vhodné už pre takto malé dieťa?
Vďaka za rady :D
majama

Založený: Št Aug 27, 2009 8:07 pm

Re: Nízka hladina železa

Odoslaťod Miro » Št Sep 03, 2009 3:27 pm

Moja odpoveď bude trocha všeobecnejšia.

Železo je napríklad v ovsených vločkách. Nie veľa, ale ak ich bude dieťa jedávať denne, mohlo by to byť dosť. Samozrejme, pokiaľ ide o zníženie z dôvodu ochorenia, nemusí to stačiť. V čiernych ríbezliach je vysoký obsah, ale to sa zvyčajne nedá jesť dlhodobo... v sušených slivkách je tiež vyšší obsah. V sardinkách. No a aj v ľanových semenách, ktoré všade stále odporúčam - to by mohlo byť najjednoduchšie. Denne pomeľ alebo zmixuj s jogurtom za hrsť semien. Mne sa osvedčilo železo v cmúľacích tabletkách ak poznáš niekoho kto predáva Nutrilite, vypýtaj si tabletky Chewable Iron. Predajcovia často vedia aj poradiť. Dokonca tam máš záruku spokojnosti u tej firmy, do troch mesiacov sa to dá vrátiť aj rozpoužívané. Ale určite by som najskôr skúšal hľadať príčinu, čo sa deje. Čiže jednak s lekárom a druhak životospráva - či má pestrú stravu.
Miro Veselý www.miro-vesely.sk
Obrázok používateľa
Miro
Site Admin

Založený: Po Aug 24, 2009 2:36 pm

Odoslaťod kajusa » Pi Sep 04, 2009 12:50 pm

A v spenatiku je vela zeleza, ked urobis pyre, spapka to aj 20mesacne dieta.
kajusa

Založený: Št Aug 27, 2009 9:02 am

Odoslaťod kajusa » Pi Sep 04, 2009 12:51 pm

pardon, 16-mesacne dieta..
to je fakt este drobcek, cmulacie tabletky urcite nie..
kajusa

Založený: Št Aug 27, 2009 9:02 am

Odoslaťod Miro » Pi Sep 04, 2009 4:36 pm

Jasné, písal som, že je to všeobecnejšia odpoveď xhamx
Miro Veselý www.miro-vesely.sk
Obrázok používateľa
Miro
Site Admin

Založený: Po Aug 24, 2009 2:36 pm

Odoslaťod MonYenn » So Sep 05, 2009 3:44 pm

Moje obe deti mali menej železa a tiež im bol predpísaný Maltofer. Každému bol Maltofer predpísaný dvakrát, čiže využívali dve fľaštičky, so zubami problémy nemali. V tom čase som sa dočítala, že nižšia hladina železa v krvi je u malých detí normálna, pretože sa rýchlo vyvíjajú a že časom sa to upraví. Záleží, ako veľmi nízka je tá hladina a či je to dôsledkom ochorenia, alebo len prirodzeným dôsledkom vývinu.
Aby sa železo lepšie vstrebávalo, treba užívať vitamín C. Moje deti popri Maltoferu užívali i Celascon 100, 1*pól tabletky (rozpustí sa veľmi rýchlo) a tiež Pyridoxin, čo je vitamín B6, ktorý pomáha pri vstrebávaní. Takže by som asi popri potravinách bohatých na železo dbala i na potraviny bohaté na vitamín C, ktoré pomáhajú pri vstrebávaní železa. Tu som našla obsah železa v potravinách: http://www.hematology.sk/modules.php?na ... cle&sid=96 , ale možno si vygoogliš i lepšie stránky. Držím palce!
MonYenn

Založený: So Sep 05, 2009 2:48 pm

Odoslaťod tresorka1 » Ne Sep 06, 2009 8:48 am

Dobrý deň,

ozvite sa mi na môj mail, alebo nechajte kontakt na Vás, mali sme podobný problém, môžno Vám budem vedieť poradiť...
tresorka1

Založený: Ne Sep 06, 2009 8:41 am

Odoslaťod majama » Ne Sep 06, 2009 8:56 pm

Ahojte, jej som až teraz zistila, že tu je toľko odpovedí na moju otázku :-) Ďakujem krásne všetkým za odpovede - ja som si dosť pozisťovala o tom železe a tak, ale predsa len dcérka je ešte malá a prinútiť ju papať železité potraviny. Všade kladú dôraz hlavne na mäso - hovädzie hlavne, ale ona mi to moc nechce... ešte tak v polievke občas, ale moc tomu teda nedá.
Našla som od Weledy nejaký brusnicový sirup, ale nevedeli mi v lekárni povedať, či to môže aj 16-mesačné dieťa.
Snažím sa u nej o tú pestrú stravu a ešte ju stále aj kojím.
Naposledy jej robili odbery v apríli, vtedy bola chorá a nemala to nejaké strašné. Hemoglobín aj erytrocyty boli ok, akurát železo na spodnej hranici.
Inak, tie ovsené vločky jej dávam spolu s čerstvým ovocím a to mi pekne spapá väčšinou, takže super xpapax
vďaka všetkým!
majama

Odoslaťod janulka861 » Pi Sep 11, 2009 9:07 pm

Najviac zeleza ale nie je v mase, ale napriklad v brokolici, paradajky - su ovela lahsie rozpustitelne a stravitelnejsie ako z masa.
janulka861

Založený: Pi Sep 11, 2009 9:05 pm

Odoslaťod majama » St Sep 16, 2009 9:15 pm

janulka, ja neviem niekedy, čo si myslieť. Našla som množstvo informácií a aj doktori mi stále prízvukovali, keď mala dcérka dosť zlé výsledky, že hlavne z mäsa je dôležité železo, lebo z rastlinných zdrojov sa ho toľko nevstrebá. Ale tiež som našla veľa informácií o tom, že to až tak pravda nie je a rastlinné železo je rovnako dobre využiteľné. No kto sa v tom má vyznať?
Malá mi ale príliš mäso jesť nechce, ako kedy, takže dúfam, že z toho ovocia, zeleniny, strukovín a obilnín sa do nej dosť železa dostane.
majama

Ďalšia

Naspäť na Kŕmenie, jedenie, stolovanie

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.

hore na stránku

Chudnutie, obezita, diéta
Zamestnanie, práca, peniaze
Ako dosiahnuť úspech?
Svadobné tipy, svadba
Reality, pozemky, byty
Digitálne fotoaparáty, fotografia
Alkohol, výpočet alkoholu v krvi, protialkoholické liečenie
Probiotiká a chudnutie
Svetelná reklama, nápisy na budovách

hore na stránku

tento web prevádzkuje © miro veselý